Verzetsmonument / Dodenherdenking

04-05-2021 Het kon weer geen doorgang hebben. De herdenkingsdienst waarbij wij normaal gesproken met onze leden, en daar zijn we trots op, o.a. de stille tocht leiden en de kransleggingen doen.

Maar 4 mei blijft voor ons speciaal; een mooie krans namens de groep is neergelegd. En wat staat het monument er pico bello bij.

_____________________________________________________________________

10-05-20 De jaarlijkse herdenking, waar wij als groep altijd ons aandeel in hebben tijdens de ceremonie in de kerk, de stille tocht, de kransleggingen en het houden van de wacht, kon dit jaar niet doorgaan. Wegens de Coronamaatregelen werd er geen toestemming gegeven. Het voelde voor iedereen raar om tijdens de herdenking thuis te zitten. Zeker omdat het dit jaar de 75e herdenking zou zijn. Toch hebben we wel een krans gelegd (wat wel was toegestaan).  Onze krans heeft een mooi plekje gekregen.

Monument door groep geadopteerd

Sinds jaren heeft de Scouting Menno Simonsz het verzetsmonument op de Jan Gijzenbrug geadopteerd.

Zo helpen de jeugdleden elk jaar het comité van 4 en 5 mei tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking.  Daarnaast zorgen verschillende vrijwilligers dat het monument er altijd netjes bijstaat.

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Haarlem is een in Franse kalksteen uitgevoerde beeldengroep van een knielende man en vrouw die samen een krans leggen. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Het beeld is 1 meter 60 hoog, 95 centimeter breed en 84 centimeter diep. Het voetstuk is 1 meter 14 hoog,           1 meter 17 breed en 1 meter 08 diep.

Tekst
De tekst op de voorzijde van het voetstuk luidt:

‘EN NU BLIJFT GELOOF

HOOP EN LIEFDE DEZE
DRIE DOCH DE MEESTE
VAN DEZE IS DE LIEFDE

I COR.: 13, 13′.

Op de zijkant van het voetstuk zijn de namen van acht omgekomen verzetsstrijders en de datum ’12-2-1945′ aangebracht. Acht verzetsstrijders die op de locatie van het monument tijdens de oorlog aldaar zijn gefusilleerd.

Symboliek
Het beeld heeft een sober karakter. Beide figuren ‘zijn verenigd in de bedoeling van hun handeling om gezamenlijk de krans als eerbetuiging neer te leggen. De man tracht door een innerlijke sterkte zijn emoties te beheersen, terwijl de vrouw, gebogen van houding met haar hand op het hart, zich meer overgeeft aan haar innerlijke smart’.

Wijziging
Na de bevrijding is bij de Jan Gijzenbrug een houten herdenkingskruis neergezet. In 1951 is dit vervangen door de beeldengroep.

 

Bron: 4en5mei.nl